• Kezdőlap
  • Látnivalók
  • Látnivalók a környéken

Látnivalók a környéken

A Bükk az ország tüdeje, védett és gondozott, nagy kiterjedésű vadon, amelynek tájképi szépsége és élővilága felejthetetlen élményeket nyújt a kirándulóknak. A hegységben sok jelzett turistaút található, melyek turistatérkép segítségével jól követhetők. Gyalogosan a látnivalók többsége felkereshető, míg motoros járművel a behajtás csak a kijelölt pihenőhelyek parkolójáig engedélyezett. A környező településeken sok turistaegyesület működik, amelyek meghirdetett túráikon vendégeket is szívesen látnak.

Miskolc irányában gyorsan elérhető Lillafüred és a nevezetességei, Bánkút sípályákkal, és a szentléleki kolostorrom.

Eger felé a Szalajka-völgy erdei múzeuma és pisztrángtelepe, a Bél-kő hegység és a bélapátfalvai ciszterci apátsági templom és monostor rom, valamint a dédesi várrom érhető el.

A kisvasút kedvelői utazhatnak lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán, meglátogatva Ómassát és az őskohót, valamint a szilvásváradi és a felsőtárkányi erdei vasúton.

A Bükkben jelenleg 1115 barlang ismert, melyek közül több képzettség nélkül is látogatható: Anna-barlang, István-barlang, Szeleta-barlang, Kecske-lyuk (Miskolc), Istállós-kői-barlang, Büdös-pest. A híres miskolctapolcai Barlangfürdőt termálvízforrás táplálja. Több „ősemberbarlang” is található, melyekben jelentős leletekre bukkantak: Szeleta-barlang, Kecske-lyuk, Suba-lyuk, Istállós-kői-barlang. Az ország legmélyebb barlangja is itt található: a 275 méter mély Bányász-barlang

Természetjárók számára vonzó lehet a Tar-kő, melynek 949 méteres magassága miatt az Alföld felé nyílik kilátás, a Sebes-vízi szurdokvölgy, és a Bükk időszakos „Gejzírjei”.

A túrázni vágyók elérik a közelben az Országos Kéktúra útvonalának 23. szakaszát (Szarvaskő – Putnok), illetve több tanösvény útvonala is a falu közelében található (pl. Szalamandra tanösvény).

A Bükkalján 38 lelőhelyen 72 kaptárkövet ismerünk, a sziklaalakzatokon pedig 473 fülkét számolhatunk össze. Eger környékén vakablakos köveknek, másutt köpüsköveknek, Ördögtoronynak, Nagybábaszéknek, Nyergesnek, Hegyeskőnek, Kecskekőnek, Ablakoskőnek, Királyszékének, Kősárkánynak mondják azokat. Legismertebbé és legelterjedtebbé a kaptárkő elnevezés vált.

Autóval Aggtelek és Jósvafő, illetve Szlovákia (Krasznahorka, Betlér, Dobsina) is gyorsan elérhető.